Våra årstidsfester

 

Lekskoletiden är rytmiskt upplagd. Vi följer årsloppets och naturens växlingar i praktiska sysslor, sagor, lekar och inte minst i årstidsfester som vi firar tillsammans, alla barn och vuxna.


Skördelunch
På hösten samlar och skördar vi det jorden ger. Vi torkar äppelringar, tröskar och maler säd och tar vara på blommornas frön. Genom skördelunchen visar vi vår tacksamhet och njuter av allt det goda naturen bjuder oss.

 


Mikaelifest

I mitten av september är det riddartid på lekskolan där vi berättar riddar-och prinsessagor och sjunger sånger därtill. Högtiden handlar om mod, att mota bort det onda och låta det goda segra.

Dagen före Mikaelifesten kommer föräldrarna till lekskolan på eftermiddagen med en korg full av vackra lönnlöv som binds till lövkronor åt barnen. Barnen gör rönnbärshalsband tillsammans med pedagogerna.


Lyktfest
Denna fest symboliserar barmhärtighet. Att hjälpa någon att lysa vägen eller dela bröd med den som är hungrig. Det handlar också om att tända sitt inre ljus för att finna glädje och livskraft i den mörkare årstid som är nu.
Med lysande lyktor vandrar barn och vuxna sjungande tillsammans genom trädgården i novembermörkret. Samlas samlas sedan runt elden och äter soppa och delar brytbröd med varandra.

 

Adventsträdgård

Från att i lykttiden ha tänt sitt inre ljus och ljuset i den täckta lyktan, sprider vi nu ljuset ut i världen. Vi tänder också ljuset för de som inte är här och för världens barn.
​​​​​​​

Julgransplundring
Runt tjugondag Knut bäres julen ut. Med tjo och tjim dansas granen ut till levande musik. Det blir fruktsallad med vispgrädde och barnen får en strut i fiskedammen.


Påskveckan
Sagor och sånger handlar om hönor, kycklingar och påskharar. Vi målar och viker gula askar där vi sår påskgräs. Vi bygger och smyckar ett bo till påskharen.
En av dagarna servras påsklunch med bland annat ägg, nybakt bröd, god soppa och färgglada tillbehör på bordet som vi dukat extra vackert med blommor, vackra servetter och ljus.
Denna tid symboliserar pånyttfödelsen i naturen.


Blomsterfest
Vår eurytmist gör ett blomsterspel i trädgården med barnen där de är klädda som blommor, fåglar och bin. En tid då vi fröjdas åt växtkraften och hur hela naturen står i blom.


Sommarfest
Tillsammans firar vi sommarens ankomst med sång och dans. Vi har picnic i gröngräset och njuter av jordgubbstårtor av alla de slag.