Våra årstidsfester

 

Under året firar vi olika årstidsfester. Några fester firas med barn och pedagoger och några är föräldrar inbjudna till.


Skördefest
Som höjdpunkt under hösten, efter en lång period, då vi tagit tillvara frukt, frön, blad och grönsaker firar vi skördefesten. Gemensamt med barnen kokar pedagogerna en skördesoppa och bakar bröd. Vi dukar fint och glädjs åt det naturen ger. 

Lövkronebindning....
Föräldrar och barn får se ett dockspel om bondens skördearbete. Sedan bjuds det på äppelkaka med hemkokt vaniljsås och alla föräldrar gör en lövkrona till sitt barn.
....och Mikaelifest i september
Barnen dramatiserar sagan om riddar Göran, symboliken är modet och att kämpa mot det onda. Sedan grillar vi pinnbröd och dricker varm äppelmust som hänger i en stor kittel över elden.

Lyktfest i november.
Barnen kommer med lyktor i den mörka trädgården och sjunger sånger. Föräldrarna är inbjudna att vara med. Symboliken är barmhärtighet, att hjälpas åt att lysa vägen i mörkret. Alla bjuds på kålrotssoppa, som kokar över en eld, och brytbröd samt lyktkakor som barnen bakat.

Lucia
Föräldrarna brukar ordna ett luciatåg för pedagoger och barn. Sedan bjuder lekskolan på kaffe, hembakta lussebullar och pepparkakor.

 
Adventsspiral/Julfest i december
I tur och ordning placerar barnen ut varsitt ljus i en granrisspiral. Tillslut är rummet fyllt av små ljus som lyser upp i vintermörkret.
Symbolik: varje människa behövs och är värdefull. Tillsammans kan vi lysa upp världen. Sedan bjuds det på risgrynsgröt, smörgås, pepparkakor, lussebullar, kaffe och äppelglögg. Vi sjunger julsånger tillsammans bredvid julgranen och barnen får en julgåva. 


Julgransplundring
Runt tjugondag Knut bäres julen ut. Med tjo och tjim dansas granen ut till levande musik. Det blir fruktsallad med vispgrädde och barnen får en strut med något gott i fiskedammen.

Marknad i februari
Efter många dagars förberedelse kommer marknadsdagen. Vi klär oss marknadsfina och sedan reser vi i båt till marknadsplatsen där vi fröjdar vi oss åt karusellåkning, ponyridning, sätta knorr på grisen, äta poppcorn, plättcafé och allehanda påhitt.


Påsk/vårfest
Våren är i antågande och vårarbetet i trädgården är i full gång. Sagor och sånger handlar om hönor, kycklingar och påskharar. Vi målar och viker gula askar där vi sår påskgräs. Vi bygger och smyckar ett bo till påskharen. 
Gemensamt med barnen förbereder pedagogerna påskfesten. Bakar harebröd, skär grönsaker och dukar fint.
 

Dockbarnsdop i maj
Solbarnens lindebarn döps under högtidliga former. Musik och sång samt dopkalas.
 

Blomfest i maj
Alla föräldrar bjuds in för att se när barnen framför en blomstersaga tillsammans men eurytmipedagogen. Efteråt bjuds alla på fika.


Sommarfest i juni
Tillsammans firar vi sommarens ankomst med sång, dans och jordgubbstårta.


Födelsedagar
Från att barnet fyller fyra år bjuds föräldrar och syskon in för att delta i firandet. Födelsedagsbarnet dukar fint med kalasporslin och tygservetter. Pedagoger och barn sjunger för födelsedagsbarnet, en pedagog berättar en födelsedagssaga och tänder födelsedagsljustaken och barnet får en födelsedagsgåva samt ett födelsedagsljus. Sedan fikar vi tillsammans.

 

 
-